Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2014.09.13

A Step by Step alternatív oktatás ismertetése

 A Step by Step egy olyan alternatív oktatási módszer, mely figyelembe véve a gyerek lelki és értelmi képességét igyekszik felnevelni az egyént a jövő társadalmára. A rendszert negyven évvel ezelőtt dolgozták ki az Egyesült Államokban (Children Resource International-Washington). Azóta 26 országban terjedt el.

Romániában 1994-ben indították el a Soros Alapítvány és az Egy Nyitott Társadalomért Egyesület kezdeményezésére. Kezdetben a Head Start név alatt debütált. 1995-ben a program felvette a Step by Step (Lépésről lépésre) elnevezést. Ezt a nevet használják azon kelet- európai országokban is, ahol a rendszer elterjedt. Romániában a hagyományos oktatás mellett ez a legelterjedtebb oktatási rendszer. Más oktatási alternatívákkal szemben azért is létesítették a befogadó, helyet adó iskolák előnyben, mert követi a nemzeti törzsanyag által felállított kerettantervet.
Kétségtelen: sikere abban rejlik, hogy a gyerekközpontúságot figyelembe véve alakította ki célkitűzéseit, olyan célkitűzéseket, amelyek alapján szervezi meg a pedagógus az oktatói-nevelői munkáját:

- olyan egyéneket nevelni, akik a jövőben képesek lesznek az őket ért elvárásoknak eleget tenni;
- demokratikus eszméket és az egymás iránti tiszteletet véve figyelembe kialakítani a nevelési, oktatási környezetet;
- biztosítani a folyamatosságot és a fejlődést elősegítõ tényezőket;
- bizonyossá lenni abban, hogy minden gyerek oly mértékben sajátít el művészi, etikai és gyakorlati készségeket, amennyivel egy demokratikus társadalomban demokratikus módon elérheti céljait.